4.1.6.Testare: examinarea teoretică şi/sau practică a cunoştinţelor dobândite într-un proces de calificare/specializare/perfecţionare, bazată pe grilă sau test.
4.2. Abrevieri
FP – Fişa postului
RU – Resurse umane
2.3.5. DESCRIEREA PROCEDURII
5.5. Nivelul necesarului de competenţă al personalului este stabilit de FP.
5.6. Analiza necesităţilor de instruire profesională şi în domeniul protecţiei mediului, se face anual pentru tot personalul care efectuează activităţi ce afectează mediul, în funcţie de decalajul dintre competenţa existentă a fiecărui angajat şi cea cerută, conform FP.
5.7. Instruirea personalului se face atât pe plan profesional, în scopul calificării /recalificării, perfecţionării şi/sau specializării, iar pentru personalul cu sarcini specifice, instruirea se va face în funcţie de reglementările legale în vigoare.
5.8. Instruirea personalului se efectuează planificat (conform Programului anual de instruire) şi neplanificat atunci când este necesar (acţiune corectivă în urma auditului intern / extern, neconformităţi referitoare la produs/proces/sistem).
5.9. Realizarea obiectivelor de mediu are la bază şi conştientizarea personalului în privinţa cunoaşterii şi importanţei atingerii acestora, crearea unui mediu de lucru propice dezvoltării procesului de îmbunătăţire continuă.
5.10. Angajaţii S.C. Bramet S.R.L.Brașov trebuie să fie conştienţi în privinţa importanţei activităţilor proprii şi a modului în care aceştia contribuie la realizarea obiectivelor mediului.
5.11. Conştientizarea angajaţilor S.C. Bramet S.R.L.Brașov se poate realiza prin: exemplificarea de situaţii bune/rele întâlnite şi la alţii, comunicarea, explicarea politicii şi obiectivelor în domeniul mediului în cadrul instruirilor periodice.
2.3.6. ATRIBUŢII ŞI RESPONSABILITĂŢI
6.1. Directorul General asigură disponibilitatea resurselor umane pentru implementarea şi menţinerea proceselor sistemului de mediu şi îmbunătăţirea continuă a acestuia în scopul realizării satisfacţiei depline a clientului.
6.2. Şefii de compartimente:
• identifică necesarul de resurse umane şi competenţe în funcţie de programul de producţie;
• ajută la conştientizarea angajaţilor în privinţa relevanţei şi importanţei activităţilor proprii şi a modului în care aceștia contribuie la realizarea obiectivelor mediului;
• organizează acţiuni care duc la motivarea personalului.
6.3. Şef RU:
• identifică, împreună cu şefii de compartimente, necesarul de resurse umane şi competenţe în funcţie de programul de producţie;
• identifică, împreună cu şefii de compartimente, necesarul de instruire anual;
• organizează procesul de angajare/transfer intern de resurse umane;
• analizează necesarul de instruire profesională la nivelul S.C. Bramet S.R.L.Brașov.
6.4. Şef Management Mediu analizează necesarul de instruire în domeniul mediului şi monitorizează procesul de instruire în cadrul auditurilor interne.
6.5. Personalul supus instruirii
• participă în mod obligatoriu la cursurile programate;
• îşi însuşeşte temeinic cunoştinţele predate;
• aplică în activitatea curentă cunoştinţele dobândite.
2.3.7. ÎNREGISTRĂRI
7.1. Înregistrările instruirii, conştientizării şi competenţei, se păstrează conform procedurii COD – PS.1.5.4. – "CONTROLUL ÎNREGISTRĂRILOR"
2.3.8. ANEXE
Programul anual de instruire/perfecţionare al personalului.
2.3.9. DOCUMENTE ASOCIATE
Toate procedurile de sistem de management de mediu (Anexa 3 din MMM-01).
2.3.10. INDICATORI DE PERFORMANŢĂ
10.1. Identificarea unor noi metode de motivare a angajaţilor pentru îmbunătăţirea performanţei de mediu.
10.2. Identificarea necesităţilor de competenţă pentru personalul ce desfăşoară activităţi care au impact asupra mediului.
3.2.4. Procedura COD PS 1.4.3. – COMUNICARE
2.4.1. SCOP
1.1. Procedura stabileşte modul în care S.C. Bramet S.R.L.Brașov realizează comunicarea internă şi cea externă cu toate părţile interesate.
1.2 Prin comunicare se asigură că informaţiile referitoare la aspectele de mediu şi la sistemul de mediu sunt disponibile în toate locurile în care se desfăşoară activităţi ce influenţează calitatea proceselor şi generează aspecte de mediu.
2.4.2. DOMENIU
2.1 Această procedură este aplicabilă la nivelul întregii societăţi.
2.2 Comunicarea informaţiilor se face funcţie de tipul informaţiei referitoare la activităţile ce generează aspecte de mediu.
2.4.3. DOCUMENTE DE REFERINŢĂ
SR EN ISO 14001:2015 – Sisteme de management de mediu. Cerinţe cu ghid de utilizare.
MMM – 01 – Manual de management de mediu.
2.4.4. DEFINIŢII ŞI ABREVIERI
4.1. Definiţii
4.1.1. Comunicare – ansamblu de informaţii transmise/receptate pe diverse căi, la toate nivelurile organizaţiei, în scopul atingerii unui obiectiv.
4.1.2. Informaţie – dată semnificativă.
4.2. Abrevieri
PMM – Program de management de mediu;
RMM – Responsabil de mediu.
2.4.5.DESCRIEREA PROCEDURII
5.1. Comunicarea în cadrul S.C. Bramet S.R.L. Brașov presupune circulaţia informaţiei atât din/înspre exteriorul societăţii (comunicare activă sau pasivă) cât şi în interiorul acesteia (pe verticală sau pe orizontală).
5.2. Comunicarea internă a informaţiei se face între diverse nivele ale organizaţiei, în diferite sensuri. Achiziţionarea prevederilor legale se face prin: colecţia "Monitorul Oficial al României", programul "Legis", colecţia de standarde şi orice alt normativ solicitat de compartimentele interesate.
5.3. Comunicarea de sus în jos, pe cale ierarhică, se face prin:
■ atribuirea de responsabilităţi pentru implementarea obiectivelor, politicii referitoare la mediu, a ţintelor şi acţiunilor din PMM.
■ decizii interne emise de Serviciul Resurse Umane.
■ proceduri şi practici documentate, reglementate în standardele proprii.
■ analiza efectuată de management privind acţiunile în curs de desfăşurare, eventualele neconformităţi şi identificarea oportunităţilor de îmbunătăţire.
5.4. Comunicarea de jos în sus include mesajele/rapoartele care circulă de la nivelele ierarhice inferioare către cele superioare:
■ sugestii pentru îmbunătăţirea modului de ţinere sub control a proceselor/produselor/ aspectelor de mediu
■ probleme serioase şi excepţii apărute în practica curentă de lucru
■ rapoarte periodice (scrise/verbale) referitoare la modul de realizare a sarcinilor de către persoane/compartimente implicate
■ reclamaţii
■ informaţii financiare şi contabile privind costuri, beneficii, profituri, volum producţie.
5.5. Comunicarea pe orizontală se face în scopul:
■ rezolvării problemelor pentru realizarea unei sarcini în interiorul unui compartiment
■ pentru coordonarea intercompartimentală
5.6. Comunicarea externă presupune:
■ circulaţia informaţiilor dinspre S.C. Bramet S.R.L. Brașov spre părţile interesate, la iniţiativa conducerii.
2.4.6. ATRIBUŢII ŞI RESPONSABILITĂŢI
6.1. Responsabilii cu realizarea eficientă a comunicării sunt şefii de compartimente care au o influenţă asupra respectării normelor privind protecţia mediului.
– Stabilesc modul de comunicare internă între diferite niveluri şi funcţii
– Difuzează părţilor interesate documente care conţin dispoziţii, sarcini şi constatări referitoare la SMM
– Gestionează solicitările externe
– Răspund solicitărilor şi reclamaţiilor pertinente ale părţilor interesate
6.2. RMM ţine legătura cu autorităţile publice administrative privind autorizaţiile de mediu şi obligaţiile de raportare.
– Răspunde de aplicarea acestei proceduri ori de câte ori în cadrul organizaţiei are loc o comunicare de mediu internă sau externă.
2.4.7. ÎNREGISTRĂRI
– 7.1. Documentele referitoare la comunicare emise de fiecare compartiment a cărui activitate influenţează mediul, se păstrează şi se arhivează conform procedurii COD – PS 1.5.4. – CONTROL ÎNREGISTRĂRI.
2.4.8. ANEXE
8.1. Anexa 1- Plan de comunicare