Fra den tradisjonelle selgeren har selgeryrket sakte men sikkert endret seg i takt med at flere bruker aktivt internett til å finne informasjon om varen, produktet eller tjenesten. Ved hjelp av internett har kunden tilgang på all den informasjonen han eller hun er på jakt etter. Kunden har mer kunnskap enn noen gang.
De fleste bedrifter har forstått at sosiale medeier er en utmerket plass å drive markedsføring for å skaffe seg nye kunder og kjøp. Sosiale medier handler om god, nyttig og engasjerende innhold, de har også blitt en utmerket plass å drive kundeservice, ved at en kan snakke til kunden, spør hva de liker, hva de vil ha og hva de synes. Bedriften må finne ut hvor deres kunder holder til, og hvor de har en mulighet til å tjene penger. Se på markedet og konkurrentene- hvordan deres produkt skiller seg fra konkurrentene, når det gjelder egenskap og pris.
Hos Hans H. er de nå godt voksne menn som er kundene, men de vil nå prøve å nå ut til en yngre målgruppe ved hjelp av de sosiale mediene. Ulike metoder de kan få flere kunder og kjøpere på;
1. Gjøre seg enda mer synlig i søkemotoren hos for eksempel Google, de blir da mer tilgjengelige for de som søker etter de bedriften kan tilby, og som kanskje ikke kjenner til bedriften fra før. Desto høyere oppe nettsiden blir rangert, er det større synlighet for nye kunder. Med over 90% av all søkemotortrafikk til norske nettsider er Google den mest brukte. Når bedriften har trange markedsbudsjetter er søk en av markedsaktiviteten som man får mest igjen for hver brukte krone. (https://www.nettpilot.no/sokemotoroptimalisering/bli-synlig-paa-google/)
– Ulike måter en kan bli mer synlig på, er for eksempel å kjøpe trafikk til nettsiden ved hjelp av annonsering. Ved at en sørger for at nettsiden er brukervennlig og teknisk, vil dette også øke trafikken til nettsiden, som igjen ikke vil forlate siden med en gang.
2. Facebook er også en utmerket plattform for kunder å gi tilbakemeldinger, spørsmål og henvendelser fra eksisterende kunder, og nye potensielle kunder. Facebook er en kanal som kan drive trafikk til nettsiden din, og generelt markedsføre bedriften sin. Ulike måter en kan markedsføre er å;
– Organiser ulike konkurranser med en premie som kundene kunne tenke seg, og også de potensielle kundene. Ikke bare velg en premie som vil gi oppmerksomhet, da dette ikke vil føre til leads og nye kunder. En måte de kan markedsføre konkurransen, er ved å ha et innlegg i news feeden, fordelen med dette er at kunden enkelt kan like og dele, og dermed blir med i konkurransen. Ulemper med denne måten er at du ikke får noe spesielt informasjon om kunden, dette kan du endre ved at kunden må svare på noen enkle spørsmål for å kunne delta i konkurranse, som bedriften senere kan bruke for å tilrettelegge innholdet i forhold til hva kundene liker. De kan bruke instagram og snapchat til å promotere konkurransen som foregår på facebook for å øke trafikken, og for å få flere deltakere.
– Arrangere eksklusivt moteshow, kundekveld der det blir tilbudt eksklusive tilbud for den dagen.
3. De kan bli enda mer aktiv på instagram. Instagram er en av verdens mest populære bildedelingstjeneste, og blir stadig mer populært. Bildedelingstjenesten er godt egnet for både store og små bedrifter, og det er også gratis. Legge ut gode bilder, med relevant produktinformasjon, slik at det er lett for kunden og eventuelt finne det i den fysiske butikken. Legg ut «bak kulissene» bilder og ikke bare reklame på reklame, kundene liker å se hvem som er bak, og gi kunden et innblikk i hverdagen til bedriften. Vis frem nye produkter, informasjon om tilbud, konkurranser, promotere arrangementer, koble den opp mot facebook og nettsiden. Gi instagramprofilen verdi og en plass kunden kommer for å finne inspirasjon og informasjon. I en undersøkelse gjort av TrackMaven er det bevist at ved å inkludere mellom 4-11 hashtagger kan man øke gjennomsnittlig interaksjon 77 ganger per innlegg. (http://www.bennett.no/blogg/2013/12/saann-bruker-du-instagram-i-din-markedsfoering-og-saann-gjoer-du-det-ikke/). Bruke relevante hashtagger som har noe med bedriften eller produktet og gjøre, hashtaggene er også søkbare. I 2015 lanserte også instagram muligheten for å legge ut annonser, de vil se ut som vanlige bilder, men vil være merket med «sponsored».
– De kan arrangere ulike konkurranser hver måned, ved at de legger ut bilde som kunden enten må like, dele eller hashtagge for å kunne delta.
– Felles regler for konkurranser på instagram bør være, følg oss, tag oss, hashtagg bildet med en bestemt og unik hashtagg. Konkurransen bør være mellom 2-3 uker, ikke lengre da de vil miste interessen. Profilen til de som legger ut for eksempel bilder bør være offentlige, slik at bedriften kan se bidraget.
– Hvordan man kan delta på konkurransen, er ved at en enten re-poster et bilde bedriften har valgt ut. Bildet kan inneholde bilde av premien de kan vinne, og inkluder en liten tekst som forklarer reglene for konkurransen. Følgerene tar så skjermbilde og poster bildet på sin konto. Slik vil de som følger de som deltar på konkurransen selv delta. Kundene slepper å gjøre så mye og derfor vil man også få flere deltakere.
– Eller så kan man be følgerene være kreative, og poste et bilde av dem selv med noe fra butikken, men det bør være minst mulig egeninnsats for kunden, da de vil da være flere som deltar.
4. De kan også opprette en snapchatkonto, denne kanalen er voksende i de sosiale mediene, og har mange brukere med hele 17 % prosent av den norske befolkningen. (http://kampanje.com/archive/2014/01/snapchat-storre-enn-instagram-i-norge/). Snapchat er en god måte for å nå ut til en større gruppe mennesker på kort tid, og gir informasjonen kort og konsist, og har kundens fulle oppmerksomhet. Det er lurt å lage et brukernavn som har noe med bedriften og gjøre, i dette tilfelle Hans H. Legge ut merkerelatert innhold som er kreativ og overraskende, ha variasjon. På snapchat kan bedriften sende bilder og filmer av hva bedriften driver med bak og foran kulissene, bilder av nye produkter, nye kolleksjoner, eventuelle salg eller de kan få en kjent person til å «ta over» snapchatkontoen og sende snap på vegne av bedriften. De kan også sende ut ulike tilbud og rabatter til følgerene sine, som igjen vil øke salget. Kleskjeden Bikbok bruker effektivt snapchat til å legge ut bilder eller film av nye kolleksjoner eller photoshoots. Det er mange muligheter, og det koster bedriften svært lite bortsett fra litt tid.
– De kan bruke snapchat til ulike konkurranser. Oppfordre brukerne til å ta bilder av seg selv med ett produkt fra butikken. Siden bildene da ikke blir offentlige for andre en bedriften, er det større sannsynlighet for at flere deltar. Når du lanserer et nytt produkt kan du øke nysgjerrigheten til kunden ved en 10 sekunders sniktitt.
– Sende en kupong eller prosent ved neste besøk i butikken, be kundene om å spare på den neste snappen de får. Ved bruk av dette kan bedriften måle hvor effektiv denne kampanjen var, ved at en ser på hvor mange som viser frem kupongen.
– Bruke snapchat som en måte og formidle nyhetsbrev på gjennom «snapchat stories». Men la dette være et supplement til den tradisjonelle nyhetsbrevene en får via nettsiden.
– De kan gjemme gavekort rundt om i de ulike butikkene, for å så legge ut ulike hint via snapchat. Gi tilbud via snapchat som bare varer ut den dagen. Legge ut tips og råd, slik de har på nettsiden sin.
5. Det er også lurt å beholde de nåværende kunden sine, da Philip Kotler mener at de koster fem ganger så mye å få en ny kunden som å yte ekstra for å beholde dem du har. (Markedsførings boka)
Definisjonen på sosiale medier er forskjellig fra kunder og selskaper, men de vil ikke erstatte telefonsamtaler elle e-post kommunikasjon, men heller øke verdien av hver interaksjon med eksisterende eller potensielle kunder. Marketo (2010) definerte sosiale medier som «produksjon, forbruk og utveksling av informasjon» (The Definitive Guide to B2B Social media). Hver interaksjon er et samarbeid mellom selskapet og kunden. Kunden har mer makt enn bedriften enn det var før (baer 2010).
Forbrukere har funnet ut at sosiale medier kan styrke dem når de vurdere informasjonen de får, dette kan vi se med tanke på at det har vært anslått att å lese New York Times inneholdt mer informasjon enn en person trolig ville komme over i sin levetid på 1800-talet (Richardson 2010). Mange bedrifter har sett muligheten de har med de ulike verktøyene i sosiale medier for å spre sitt budskap. Det har ikke vert mye forskning når det gjelder sosiale mediers innflytelse på selgers atferd eller salgsprosessen.
I internett sin tidligere alder kjempet bedriftene for hvordan internett kunne og ville endre deres måte å ha interaksjon med kunder og hvordan dette ville transformere salgsprosessen.
Kjøpsprosessen har blitt digitalisert og bedrifter har mulighet til å bruke sosiale medier istedenfor tradisjonelle markedsføringsmetoder for å nå ut til kundene sine eller til potensielle kunder. Sosialt salg innebærer at vi bruker de sosiale mediene kundene er i og hører på hva de har å si, dele innhold, dele nettverk og gjøre hver prospekt til en kunde.
Internett har også endret hvordan salg fungere, kundene gjør mesteparten av salgsprosessen selv, de bruker aktivt internett og sosiale medier til å finne ut hva de skal kjøpe.