Home > Geography essays > Essay on Giurgiu County

Essay: Essay on Giurgiu County

Essay details and download:

  • Subject area(s): Geography essays
  • Reading time: 8 minutes
  • Price: Free download
  • Published: 28 July 2014*
  • Last Modified: 3 October 2024
  • File format: Text
  • Words: 2,439 (approx)
  • Number of pages: 10 (approx)

Text preview of this essay:

This page of the essay has 2,439 words.

Judetul Giurgiu se afla in partea de sud a tarii , pe cursul Dunarii, strabatut de paralela 43?? 53′ latitudine nordica si de meridianul 25??59′ longitudine estica, situat la o altitudine de 23-26 de metri. Judetul Giurgiu este amplasat pe malul Dunarii pe o lungime de 72 kilometri , avand legaturi cu tarile riverane si cu Marea Neagra.
Printre judetele vecine Giurgiului sunt: judetul Teleorman, judetul Calarasi,judetul Ilfov , judetul Arges si judetul Dambovita.
Suprafata judetului Giurgiu este de 3526 km2 , si reprezinta 1,5 % din suprafa??a Romaniei.
Resedinta judetului este municipiul Giurgiu , aflandu-se la 64 de kilometri de Bucuresti, capitala tarii.
Atestat documentar ??nc?? din secolul XIV, municipiul Giurgiu a fost gazda unor premiere: prima linie de cale ferata din romania pe ruta Giurgiu-Bucuresti,prima linie de telegraf, primul pod metalic din Europa construit sub forma de “V”, podul de peste Dunare.
Giurgiu este un important punct de frontiera pentru traficul de persoane si marfuri, judetul Giurgiu aflandu-se si printre cele mai importante porturi la Dunare.
Judetul Giurgiu este format dintr-un municipiu, doua orase,51 de comune si 167 de sate. Economia judetului Giurgiu este sporita de agricultura,industrie si comert.
Printre obiectivele turistice de interes ale judetului Giurgiu se numara Turnul cu Ceas,monumentele inchinate eroilor Razboiului de Independenta cazuti la Giurgiu in primul razboi mondial.
Rezervatia din comuna Comana este deasemenea un monument al naturii , rezervatia fiind unica datorita existentei bujorului romanesc, in luna mai desfasurandu-se aici “Sarbatoarea Bujorului”.
Mausoleul Eroilor de la Giurgiu se regaseste printre cele mai imprtante obiective turistice existente in zona Munteniei. Inaugurat in anul 1939, cuprinde trei cripte cu cate o placa din marmura pe care sunt inscriptionate numele eroilor care au putut fi identificati.Mausoleul este construit pe vechiul cimitir al eroilor, care se afla in parcul spitalului Judetean Giurgiu,
Turnul Ceasornicarului, o constructie din piatra ridicata in anul 1700 de catre turci pentru observatie. Turnul este situat in centrul orasului unde converg toate strazile.1
Cetatea Giurgiu se afla pe malul Canalului Plantelor, contruita in anul 1388 .
Obiective care merita vizitate in Giurgiu:
‘ Turnul cu ceas
‘ Parcul Alei
‘ Parcul Mihai Viteazul
‘ Portul Ramadan
‘ Ruinele cet’?ii Giurgiului
‘ Strada G??rii, strad?? cu numeroase cl??diri istorice
‘ Teatrul Valah
‘ Ateneul Nicolae B??l??nescu

In anul 2007 , populatia din judetul Giurgiu era de 283.408 de persoane.
In economia judetul Giurgiu se disting activitati precum agricultura,industria si comertul. In anul 1996 s-a construit Zona Libera Gurgiu, amplasata in partea de sud-est a municipiului, construita pe o suprafata de 163.54 ha , iar din anul 2004 a devenit o societate comerciala pe actiuni.
Relieful este caracterizat de zona de amplasare a judetului de-a lungul fluviului Dunarea, fiind prezente lunci,insule, canale, balti si zone terasate. In zona Giurgiului, lunca are inaltimi cu o inaltime cuprinsa intre 20-27 metri , fiind pe mari suprafete transformata in teren agricol.
Clima este continentala cu ierni reci si veri calduroase , temperatura medie anuala atingand 11.5 grade. Nivelul precipitatiilor este de 500-600 mm, un frecvent fenomen cu care se confrunta zona fiind seceta.
Tipurile de sol predominante sunt protosolulile aluviale si solurile aluviale , care duce la formarea de noi plaje care pot fi amenajate pentru punct de atractie turistic .
Flora:
In nordul Luncii Dun??rii se afl?? p??durile de stejar, p??r p??dure??,ar??ar t??t??resc. P??durile din aceast?? zon?? sunt formate din specii lemnoase moi: salcia, plopul. ??n spa??iile acoperite in permanen’? cu ap?? sunt prezente: stuful, rogozul, s??geata apei, v??scul de ap??, nuf??rul, papura, cucuta.

Fauna:
Fauna o constituie in mare parte speciile termofile: orbetele, ??oarecele pitic, ??obolanul de c??mp, turturica, privighetoarea, cioc??nitoarea, gu??terul ??i ??oparla de p??dure. Mamiferele variaza mai pu??in in zona iar cele mai frecvente sunt: mistre??ul, dihorul, h??rciogul, pop??nd??ul, iepurele ??i vulpea.
Insula Mocanu ??i Ostrovul Moc??na??ul se desfa??oar?? pe o suprafa’? de 246 ha , reprezent??nd un loc de popas pentru specii protejate prin conven??iile na??ionale (egretta garzetta – egreta mic??, Motacilla flava feldeg-codobatura galben??, Falco cherug- ??oimul dun??rean) si tot ??n aceast?? zon?? a fost depistat?? ??nc?? o specie protejat?? prin Conven??ia de la Bonn- codalbul- Halialectus albicilla. Vegeta??ia din aceast?? zon?? este caracteristic?? z??voaielor , domin??nd salcia,plopul negru ??i alb, inunda??iile fiind frecvente, acestea influen??eaz?? vegeta??ia forestier?? . In zona insulelor este ad??postita o serie de plante medicinale care se g??sesc numai aici. Printre specii se enumer?? : vi??a s??lbatic??, urzica, nalba mare, salcia, plopul, izma, brusturele, traista ciobanului. Insula Moc??na??ul este supus?? anual la pericole prin activit’?i ale omului cum ar fi : despaduriri, desec??ri de b??lti, agricultur?? intensificat??, plouarea, boli produse de parazi??i.

Biodivrsitate:
Sursa care st?? la baza biodiversit’?ii este Dunarea. Suprafe??ele inundabile au fost reduse in ultimul timp ??n mare m??sur?? iar aceast?? m??sur?? a adus dup?? ea pierderea biodiversit’?ii biologice. Pe raza jude??ului Giurgiu exista specii de plante si anumale rare. Plante: bujorul rom??nesc, ghimpele albastru. Animale: pas??rea ‘codalb’.
FESTIVALURI ??I AC??IUNI ORGANIZATE DE CENTRUL CULTURAL DE VALORIFICARE A TRADI??IEI ??I CREA??TIEI POPULARE GIURGIU
1.Concursul na??ional de crea??ie literar?? ‘Nichifor Crainic’
Perioada de desf’?urare: marie-aprilie
??n cadrul acestui concurs se urmare??te cunoa??terea ??i aprofundarea operei scriitorului Nichifor Crainic ??i publicarea a celor mai valoroase lucr??ri.
2.Festivalul na??ional de interpretare a muzicii corale religioase
Perioada de desf’?urare: aprilie
??n cadrul acestui festival se urm??re??te afirmarea anumitor forma??ii corale valoroase c??t ??i promovarea repertoriului religios de calitate.
3.Serbarea ‘S??rb??toarea Bujorului”
Perioada de desf’?urare: luna mai.
Aceast?? s??rb??toare marcheaza inflorirea bujorului si se s??rb??toreste in padurea Vlad ??epe?? din comuna Comana.
4.Festivalul ”C??lu??ul ca pe Vla??ca”
Perioada de desf’?urare: luna iunie.
??n cadrul acestui festival se urm??reste revitalizarea celei mai vechi manifest??ri folclorice a zonei Giurgiu prin muzica si dans folcloric.
5.Festivalul interna??ional al ansamblurilor folclorice de copii ??i tineret
Perioada de desf’?urare: luna iunie.
??n cadrul acestui festival se urm??re??te stimularea activit??tii folclorice a ansamblurilor de copii.
6.Festivalul concurs interna??ional de muzic?? popular?? ”Pe marginea Dun??rii”
Perioada de desf’?urare: luna august
In cadrul acestui festival se urmareste descoperirea de noi talente de muzic?? popular?? ??i de cunoa??tere ??i valorificarea muzicii populare rom??ne??ti.
7.Festivalul concurs na??ional de crea??ie literar?? ”Dimitrie Bolintineanu”
Perioada de desf’?urare: luna octombrie
??n cadrul acestui festival se urm??re??te cunoa??terea oprelor scriitorului Dimitrie Bolintineanu.
8.Festivalul concurs interna??ional de datini ??i obiceiuri de iarn??, ”O, ce veste minunat?? !”
Perioada de desf’?urare: luna decembrie
??n cadrul acestui festival se urm??re??te valorificarea tradi??iilor folclorice care au loc in perioada s??rb??torilor de iarn??.

TRADI??II ??I S??RB??TORI LA GIURGIU
La Giurgiu se s??rbatoresc:
Ziua Ora??ului- 23 septembrie, Ziua Dun??rii, Ziua Marinei, Ziua de Sf. Gheorge,patronul spiritual al jude??ului Giurgiu.

OBICEIURI POPULARE ??N ZONA VLA??CA:
L??satul secului de Pa??te: are loc cu ??ase s??pt??m??ni ??naintea Pa??telui. ??n seara de L??sata secului are loc ”Iert??ciunea”, care const?? ??n a se cere iertare prin s??rutarea m??inii fa’? de p??rin??i, socrii ??i na??i.
Strig??tul peste sat: are loc in ajunul s??rb??torilor mari. Dup?? l??sarea serii, tinerii se urc?? ??n zone ??nalte (dealuri, acoperi??uri, copaci) , de unde poart?? un dialog cu fetele si b??ie??ii mai ??nainta??i ??n v??rst?? care nu au reu??it s?? se c??s??toreasc??.
Mucenicii: are loc in achinoc??iul de prim??var??. Dup?? ce ies din biseric??, femeile ??mpart pentru sufletele mor??ilot m??nc??ruri specifice acelei zile.
Floriile: grupuri formate din 4-5 b??ie??i cu v??rste p??n?? in 13 ani, colind?? la ferestre av??nd ??n m??n?? crengu??e de salcie, iar la sf??r??it pun crengu??ele de salcie la geamul gazdelor.
C??lu??ul: obicei str??vechi, dans care se practic?? ??naintea Rusaliilor .
Paparuda: este un obiecei care se practic?? vara, cand apar secetele ??i const?? ??n alc??tuirea unui grup de feti??e p??n?? in 13 ani , corpul fiind acoperite cu fuste confec??ionate din ierburi, iar pe cap purt??nd coroni??te confec??ionate din flori ??i frunze. ??n timpul ritualului, gazda stropeste feti??ele.

ZONE CU POTEN??IAL TURISTIC:
P??durea Comana- Vlad ??epe?? este reprezentativ?? pentru ??ntinderea ei , afl??ndu-se l??ng?? Balta Comana.??n p??ure exist?? un loc pentru cazare numit ”F??nt??na cu nuc” pentru aproximativ 16 persoane . ??n aceast?? zon?? se poate practica pescuitul ??i v??natul.

M??n??stirea Comana, este prima m??nastire construit?? pe raza jude??ului , in momentul de fa’? este locuit?? de c??lug??ri ??ns??, dispune si de c??teva locuri de cazare pentru pelerini.
Cl??diri monument:
Casa ??n care a locuit familia doctorului Alexandru Vianu ??i unde mai t??rziu s-a n??scut cunoscutul scriitor Tudor Vianu
Casa ??n care a locuit Victor Karpis, dirijor si compozitor. Numele lui a fost dat ??colii de muzic?? ??i arete plastice din Giurgiu, pentru ??nfiin??area ??i dezvoltarea ei.
Casa de cultur?? Ion Vinea este cea mai veche cl??dire
Colegiul ”Ion Maiorescu” a fost primul liceu construit ??n Giurgiu.

CAPACITATEA DE CAZARE A JUDE??ULUI
Capacitatea de cazare a jude??ului se ridic?? la aproximativ 850 de locuri , 309 fiind la hoteluri , 123 la hanuri ??i moteluri iar restul de 410 pe motonave.
Capacitatea de cazare a municipiului Giurgiu este asigurat?? de 4 hoteluri, 2 moteluri av??nd un num??r total de 622 de locuri ??n 296 de camere 1800 de locuri de alimenta??ie public??.
AMENAJ??RI TURISTICE LA GIURGIU:
Singura amenajare de agrement este ??trandul municipal aflat ??n portul Giurgiu, care de desf’?oar?? pe o suprafa??a de 1,73 hectare. ??n afara zonei administrative a ora??ului, sunt situate 5 p??duri pe o suprafa’? total?? de 1067 hectare , dintre care una singur?? dispune de un loc amenajat pentru taberele de copii.

ITINERARII TURISTICE:
??n localitate se pot organiza excursii pe direc??iile:
Giurgiu-C??lug??reni:
Giurgiu-Comana: unde se poate vizita Rezerva??ia Natural?? , admir??nd urm??toarele specii de flori: laleaua pestri’?, bujorul rom??nesc, l??cr??mioarele, garofi??a rom??neasc?? de step??. Pe acest traseu se afl?? ??i M??n??stirea Comana care a fost restaurat?? ??n ultimii ani.
Giurgiu- Valea Bujorului: ??n partea de vest a satului se afla p??durea Manafu cu o rezerva??ie mare de bujor rom??nesc ??i printre acestea fauna este constituit?? din fazani, c??prioare ??i iepuri.
Giurgiu-B??l??noaia: vizitarea unei zone unde se desf’?oar?? o activitate apicol?? ??n Padurea de Salc??m de la B??l??noaia, care se afl?? la numai 5 kilometri de ora??.
Itinerariile pot include ??i mese festive cu sfecific rom??nesc(s??rm??lu??e cu m??m??ligu’?, bor?? de pe??te, preparate din pe??te, pl??cinte cu br??nz??), o partid?? de pescuit in localitatea Slobozia aflat?? pe malul Dun??rii.
!!!!!!!!!!!!!!!! ??n Giurgiu ??i ??n ??mprejurimi se pot organiza excursii cu vizitarea obiectivelor turistice naturale ??i antropice existente.
La Giurgiu se afl?? ??n derulare un proiect deosebit cu influen??e asupra ??ntregii zone care urm??re??te valorificarea poten??ialului natural al zonei. Proiectul Zona reziden??ial?? Vama Nou??-Giurgiu II, vizeaz?? construirea unei zone de agrement (98 de ha), pe marginea Dun??rii ??i ??n Insula Moc??na??u, cu dou?? subzone: una destinat?? locuin??elor permanente ??i sezoniere, iar cealalt?? destinat?? comer??ului ??i serviciilor, ??n vecin??tatea canalului Sm??rda. !!!!!!!!!!!!!!!!
TRASEE TURISTICE ??N INTERIORUL JUDE??ULUI:
Giurgiu-B??neasa-Greaca-Hotarele-V??r’?ti-Gostinari-Comana-C??lug??reni-Giurgiu. Acest traseu inculde foarte multe monumente istorice (Cetatea din insul??, Turnul Ceasornicului, Tabia, podul Bizetz), obiective culturale (Ateneul ”Nicolae B??l??nescu”, Casa Dr. Al. Vianu, Muzeul ”Teoharie Antonescu”), obiective arhitecturale si artistice( Biserica Sf. Nicolae, Biserica Greceasc??, ansamblul medieval Here??ti din comuna Hotarele, biserica Gr??di??tea), zone protejate din interes na??ional(rezerva??ia de bujor rom??nesc din p??durea Padina T??tarului, rezerva??ia de ghimpe din P??durea Oloaga-Gr??dinari, Crucea lui ??erban Cantacuzino din comuna C??lug??reni.
!!!!!!!!!!!!!!!!!! Obiectivele strategice de dezvoltare durabil?? a turismului
Obiectivul strategic de dezvoltare durabil?? a turismului ??l constituie relansarea rapid?? a turismului rom??nesc prin reconsiderarea locului turismului ??n cadrul economiei na??ionale, astfel ??nc??t el s?? devin?? un sector prioritar ??ntr-o strategie coerent?? a organismelor legislative, guvernamentale ??i ale administra??iei publice locale.
Obiective de ordin social:
– asigurarea accesului la turism a celor mai largi categorii de popula??ie;
– asigurarea de condi??ii de practicare a turismului accesibile categoriilor de popula??ie cu venituri diferen??iate;
– orientarea programelor turistice ??i a investi??iilor ??n func??ie de nevoile de amplificare a func??iei sale social-educative;
– dezvoltarea turismului pentru categoriile defavorizate ale popula??iei (handicapa??i, v??rsta a treia) ??i pentru tineret;
– stabilizarea for??ei de munc?? ??n Euroregiunea Ruse-Giurgiu;
– educa??ia popula??iei din zona Ruse-Giurgiu pentru practicarea turismului.
Obiective culturale:
– punerea ??n valoare pe scar?? larg?? a patrimoniului cultural ??i istoric al Euroregiunii Ruse-Giurgiu;
– popularizarea, pe diferite c??i, a valorilor culturale ??i istorice zonale;
– dezvoltarea turismului religios ??i de pelerinaj ??n zon??.
Obiective de natur?? ecologic??:
– protejarea ??i conservarea mediului ??nconjur??tor, inclusiv a resurselor turistice;
– prevenirea degrad??rii resurselor turistice;
– sporirea atractivit’?ii componentelor valoroase ale mediului ??nconjur??tor sub aspect turistic;

!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Propuneri de proiecte cuprinse ??n Strategia de Dezvoltare Durabil?? a Municipiului Giurgiu

* Realizarea unei zone de agrement la Dun??re;
* Realizarea unui mini-sat de vacan’? ??n municipiul Giurgiu;
* Amenajarea unor c??su??e ??n P??durea B??l??noaia;
* Reabilitarea Ateneului Nicolae B??l??nescu;
* Consolidarea ??i punerea ??n valoare turistic?? a Turnului Ceasornicului;
* Finalizarea cercet??rilor ??i proiectarea restaur??rii ??i punerii ??n valoare turistic?? a ruinelor Cet’?ii din Insul??;
* Parc de distrac??ii ‘Noul Mileniu’.
* Protejarea ecologic?? ??i reducerea vulnerabilit’?ilor arealului pot fi conjugate ??i realizate prin elaborarea ??i concretizarea ??n municipiul Giurgiu a urm??toarelor proiecte ??i m??suri:
* Reabilitarea sistemului de alimentare cu ap?? ??i canalizare ??i retehnologizarea sta??iei de epurare;
* Realizarea unui depozit ecologic de de??euri menajere;
* Montarea de arz??toare cu NOx redus la cazanele de abur energetic (la SC SCUT);
* M??suri de amenajare ??i echipare a rampelor pentru ??nc??rcare auto a combustibililor cu instala??ii pentru recuperarea COV (compu??i organici volatili) la Depozitele PECO Giurgiu;
* Campanii publice pentru con??tientizarea popula??iei ??n ceea ce prive??te protec??ia mediului ??nconjur??tor;
* Continuarea Proiectului ECO-ED, de instruire unor profesori ??n vederea introducerii ??n programa ??colar?? a orelor de educa??ie ecologic??.

About this essay:

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Sauce, Essay on Giurgiu County. Available from:<https://www.essaysauce.com/geography-essays/essay-giurgiu-county/> [Accessed 09-01-25].

These Geography essays have been submitted to us by students in order to help you with your studies.

* This essay may have been previously published on EssaySauce.com and/or Essay.uk.com at an earlier date than indicated.